05.10.2023

Tabularna izjava: sve što trebate znati

Tabularna izjava u nekretninskim transakcijama: sve što trebate znati

Kada se spomene nekretnina, prvo što nam padne na pamet je pravo vlasništva. Međutim, u procesu kupnje ili prodaje nekretnina postoji još jedan ključni element, a to je tabularna izjava. 


Što je tabularna izjava?
Tabularna izjava je dokument koji prodavatelj izdaje kupcu prilikom transakcije nekretnina. Ovaj dokument predstavlja izjavu prodavatelja da je suglasan s time da se pravo vlasništva nad nekretninom prenese na kupca. 

Zašto je tabularna izjava važna?
Tabularna izjava ima ključnu ulogu u transakcijama nekretnina. Ona omogućuje upis prava vlasništva kupca nad nekretninom u zemljišne knjige. Bez ove izjave, proces upisa prava vlasništva ne može se provesti. Tabularna izjava u pojedinim slučajevima može biti sadržana u samom kupoprodajnom ugovoru i u tom slučaju se ne izdaje kao zasebni dokument. 


Kako se koristi tabularna izjava?
Tabularna izjava se koristi prilikom sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnina. Nakon što se ugovor sklopi, prodavatelj izdaje ovu izjavu kupcu. Izjava se potom koristi za upis prava vlasništva kupca nad nekretninom u zemljišne knjige.

Kako izgleda proces upisa prava vlasništva?
Proces upisa prava vlasništva sastoji se od nekoliko koraka. Prvi korak je sklapanje ugovora o kupoprodaji nekretnina između prodavatelja i kupca. Nakon toga, prodavatelj izdaje tabularnu izjavu kupcu. Kupac potom podnosi zahtjev za upis prava vlasništva u zemljišne knjige. Nakon što se zahtjev odobri, kupac postaje pravni vlasnik nekretnine.



Što se događa ako se ne izda tabularna izjava?
Ako prodavatelj ne izda tabularnu izjavu, kupac ne može upisati pravo vlasništva nad nekretninom u zemljišne knjige. To znači da, bez obzira na to što je ugovor o kupoprodaji sklopljen, kupac ne može postati pravni vlasnik nekretnine.

Tabularna izjava je ključni element u transakcijama nekretnina. Bez nje, kupac ne može postati pravni vlasnik nekretnine. Stoga je važno da se prilikom kupnje ili prodaje nekretnina obrati pažnja na ovaj dokument.