30.08.2023

5 najvažnijih koraka kod prodaje građevinskog zemljišta

5 najvažnijih koraka pri prodaji građevinskog zemljišta

Prodaja građevinskog zemljišta može biti složen proces, ali s pravim znanjem i strpljenjem, može se pretvoriti u isplativo iskustvo. U ovom vodiču, proći ćemo kroz pet ključnih koraka koje trebate poduzeti kako biste uspješno prodali svoje građevinsko zemljište.


 

Prodaja građevinskog zemljišta

Prodaja građevinskog zemljišta nije isto što i prodaja stambenog objekta. Građevinsko zemljište je parcela zemlje na kojoj se može izgraditi stambeni, poslovni ili industrijski objekt. Kupci ovakvog zemljišta obično su investitori, građevinske tvrtke ili pojedinci koji žele izgraditi vlastiti dom. Prodaja građevinskog zemljišta zahtijeva strpljenje jer proces može potrajati dulje nego prodaja stambenog objekta.
 
 

1. Važnost pravnog aspekta građevinskog zemljišta

Pravni aspekt kao uvjet za prodaju građevinskog zemljišta odnosi se na to da zemljište nema pravne zapreke koje bi mogle ometati prodaju. To uključuje provjeru je li zemljište slobodno od tereta, hipoteka, prava prolaza, prava služnosti i drugih pravnih ograničenja. Također, trebate ishodovati lokacijsku informaciju iz koje je vidljiva namjena određenog prostora s osnova prostornoplanske dokumentacije. Zahtjev za lokacijsku informaciju podnosi se u elektroničkom obliku putem sustava eDozvola ili u nadležnom upravnom tijelu za graditeljstvo i prostorno uređenje. Ovi faktori ključni su za privlačenje potencijalnih kupaca.



 

2. Procjena vrijednosti građevinskog zemljišta

Procjena vrijednosti građevinskog zemljišta je ključna za određivanje cijene prodaje. Vrijednost zemljišta ovisi o različitim faktorima, uključujući namjenu, lokaciju, veličinu, oblik, pristup cestama, dostupnost komunalija i potencijal za razvoj. Možete angažirati profesionalnog procjenitelja nekretnina da procijeni vrijednost vašeg zemljišta, ili možete sami istražiti tržište i usporediti cijene sličnih parcela u vašem području.
 

3. Marketing i oglašavanje građevinskog zemljišta

Kada ste odredili cijenu, sljedeći korak je marketing i oglašavanje vašeg građevinskog zemljišta. Naša agencija pobrinut će se da taj korak bude odrađen na profesionalnoj razini. Važno je da vaš oglas sadrži sve relevantne informacije o zemljištu, uključujući lokaciju, veličinu, cijenu, fotografije i kontakt informacije. Također, možete naglasiti bilo kakve posebne značajke vašeg zemljišta, kao što su prekrasan pogled, blizina infrastrukture ili mogućnost izgradnje više objekata.



 

4. Komunikacija i pregovaranje s potencijalnim kupcima

Komunikacija s potencijalnim kupcima je ključna za uspješnu prodaju građevinskog zemljišta. Kada vas kontaktiraju zainteresirani kupci, važno je pružiti im sve potrebne informacije o zemljištu i biti otvoren za pregovore. Pregovaranje o cijeni može biti zahtjevno, ali važno je ostati strpljiv i fleksibilan. Također, uvijek je dobro imati pravni savjet kako biste se zaštitili tijekom pregovora i prodaje. Najjednostavniji način da vaša prodaja prođe bez brige i stresa je obratiti se agenciji za nekretnine koja će vas voditi u svakom koraku ovog procesa. 
 

5. Zaključivanje prodaje i prijenos vlasništva

Kada dogovorite cijenu s kupcem, sljedeći korak je zaključivanje prodaje. Ovaj proces obično uključuje potpisivanje ugovora o prodaji, plaćanje poreza na promet nekretnina i prijenos vlasništva na kupca. Ovaj proces može biti složen, ali naš pravni tim pobrinut će se za svaki korak. Nakon što je prodaja zaključena, naši agenti obavijestit će katastar i gruntovnicu o promjeni vlasništva.





Prodaja građevinskog zemljišta može biti zahtjevan proces, ali s pravim planiranjem i strpljenjem, može biti i vrlo isplativo. Ključ uspjeha leži u pravnom statusu zemljišta, realnoj procjeni vrijednosti, efektivnom marketingu, dobroj komunikaciji s kupcima i pravilnom zaključivanju prodaje.
 

Slijedeći ove korake, možete maksimizirati profit od prodaje vašeg građevinskog zemljišta i uz suradnju s našom agencijom osigurati da proces prodaje prođe što je moguće glađe.